Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie Oddział w Olecku zaprasza wszystkich chętnych na organizowane webinarium pt. ,,Produkcja i sprzedaż żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego”.
Webinarium odbędzie się zdalnie, przez internet.
Termin realizacji: 23 września 2020 r., godz. 10:00.
Celem szkolenia jest poznanie:
procedur rejestracji, zasad produkcji i sprzedaży rolniczych produktów żywnościowych z zachowaniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych oraz weterynaryjnych,
prawno-podatkowych uwarunkowań sprzedaży żywności przez rolników w ramach RHD w świetle prawa podatkowego,
możliwości finansowania pozarolniczej działalności gospodarczej i inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój w ramach PROW 2014-2020,
dobrych przykładów działalności pozarolniczej na obszarach wiejskich stosowanych w ramach RHD w praktyce.
Do udziału w webinarium zapraszamy przede wszystkim rolników, domowników rolników, mieszkańców obszarów wiejskich, doradców rolniczych, przedstawicieli samorządów lokalnych i organizacji pozarolniczych.
Organizator: Maria Kapuścińska, Specjalista Sekcji Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki. Telefon: 665 892 311, e-mail: m.kapuscinska@w-modr.pl
Serdecznie zapraszamy do wcześniejszej rejestracji i wypełnienia formularza rejestracyjnego z wykorzystaniem podanego linku rejestracyjnego:
https://forms.gle/gsZfoHVuc6dFw24x5
Podczas rejestracji podają Państwo adres e-mail na, który będzie wysłany link by móc uczestniczyć w wyżej wymienionym szkoleniu.
PROGRAM WEBINARIUM
,,Produkcja i sprzedaż żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego”
10.00– 10.10 Otwarcie webinarium – Robert Nowacki, Dyrektor Oddziału w Olecku
10 10– 10.25 Rolniczy handel detaliczny (RHD) - wymogi formalne, procedura rejestracji, zasady produkcji i sprzedaży rolniczych produktów żywnościowych pochodzenia niezwierzęcego -Ewelina Daniłowicz, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olecku
10.25–10.40 Rolniczy handel detaliczny (RHD) - wymogi formalne, procedura rejestracji, zasady produkcji i sprzedaży rolniczych produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz żywności złożonej - Kornel Laskowski, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Olecku
10.40– 10.50 Dobry przykład działalności pozarolniczej – produkcja sękaczy w ramach RHD -Aneta Kijewska, Stacze
10.50– 11.00 Dobry przykład działalności pozarolniczej – przetwórstwo mleka koziego w ramach RHDJoanna Dąbrowska-Ospital, Golubie Wężewskie
11.00– 11.15 Sprzedaż żywności przez rolników w ramach RHD w świetle prawa podatkowegoEwa Szostak, Urząd Skarbowy w Olecku
11 15 – 11 25 Możliwości finansowania pozarolniczej działalności gospodarczej i inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój w ramach PROW 2014-2020 - Jadwiga Weisbrod, WMODR
11.25 – 11.35 Odpowiedzi na pytania zadane poprzez czat i aplikację SLIDO
11.35 Zakończenie